Τι είναι ο Διαβήτης;

Ο Διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα είναι υπερβολικά ψηλή διότι ο οργανισμός αδυνατεί να την χρησιμοποιήσει κανονικά.

Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη διαφόρων τροφών όπως το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες, διάφορες άλλες ρίζες, από την ζάχαρη και τα γλυκά όπως επίσης και από το συκώτι του οργανισμού κάθε ατόμου το οποίο την παράγει.

Στην περίπτωση των Διαβητικών ατόμων η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για επιβίωση. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και η οποία βοηθά τα κύτταρα που χρειάζονται την γλυκόζη να την απορροφήσουν για να παράγουν ενέργεια για το σώμα.

Οι αριθμοί των Διαβητικών :

 • Οι στατιστικές στην Κύπρο
  Στην Κύπρο περίπου 70000 χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαβήτη (αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει και άτομα που υπολογίζεται ότι έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν). Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας ποσοστό που θεωρείται αρκετά ψηλό εάν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οποίος αναφέρεται πιο κάτω. Η πλειονότητα των ατόμων με διαβήτη στην Κύπρο έχει διαβήτη τύπου 2 και οι υπόλοιποι διαβήτη τύπου 1 (επεξήγηση πιο κάτω).

 • Οι στατιστικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  Σήμερα περίπου 5% ή 22,5 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από διαβήτη


Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει περίπου 80% - 90% των περιπτώσεων και είναι γενικά αποδεκτό παγκόσμια ότι ο διαβήτης τύπου 2 παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Πηγές: Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος.
Πηγές: Definition of the European region according to the International Federation of Diabetes: 463 million adults in 40 countries.
Πηγές: Διαβητικός Άτλας 2000 από την Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη.

Συμπτώματα

Τύπος 1
Εξαρτώμενοι από την ινσουλίνη. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν οργανισμός αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως επηρεάζει άτομα με ηλικία κάτω των 40 ετών και αντιμετωπίζεται με ενέσεις ινσουλίνης και δίαιτα.

 • συχνοουρία
 • υπερβολική δίψα και πείνα
 • ξαφνική μείωση σωματικού βάρους
 • αδυναμία, υπνηλία, κούραση
 • ξαφνική αλλαγή στην ικανότητα όρασης
 • ναυτία και εμετοί

Τύπος 2
Μη εξαρτώμενοι από την ινσουλίνη. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν ο οργανισμός μπορεί να παράγει ινσουλίνη αλλά σε μη επαρκείς ποσότητες ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά από τον οργανισμό. Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως επηρεάζει άτομα με ηλικία άνω των 40. Αντιμετωπίζεται μόνο με δίαιτα ή με δίαιτα και ειδικές ταμπλέτες ή με ενέσεις ινσουλίνης.

Μερικά από τα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί για τον διαβήτη τύπου 1

 • Συχνή ή μόνιμη μόλυνση στο δέρμα, στα ούλα ή στην ουροδόχο κύστη
 • Αδυναμία, υπνηλία και κούραση
 • Μούδιασμα ή φούσκωμα των χεριών και των ποδιών
 • Κνησμός στο δέρμα
Η δίαιτα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Εάν έχει διαγνωστεί ότι πάσχετε από διαβήτη πρέπει να συμβουλευθείτε ειδικό γιατρό για να σας καθοδηγήσει πως να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό. Μην το αμελήσετε.
 
Θεραπεία

Πολλοί άτομα που πάσχουν από διαβήτη εκπλήσσονται όταν το ανακαλύψουν. Οι συνήθεις ερωτήσεις που απασχολούν είναι “ πως θα μπορέσω να συνεχίσω να εργάζομαι και να ταξιδεύω;” ή “πως θα το πω στους φίλους μου;” ή “πρέπει να στερηθώ το αγαπημένο μου γλυκό;”

Αυτοί που ανακαλύπτουν ότι έχουν διαβήτη είναι οι τυχεροί. Όταν κάποιος είναι διαβητικός, η γνώση είναι δύναμη, γιατί επιτρέπει στο άτομο να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του για να προστατευθεί. Μπορεί να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα διατροφής το όποιό θα προτείνει ειδικός διατροφολόγος. Η σωματική άσκηση επίσης μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και βέβαια ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος θα αποφασισθεί εάν πρέπει να παρέχεται ινσουλίνη.

Το μυστικό για τον έλεγχο του διαβήτη είναι ο υγιεινός τρόπος ζωήςΗ ζωή μπορεί να συνεχίσει να είναι γλυκιά με το CANDEREL

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ισοζυγισμένη δίαιτα, υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά. Επειδή έχετε διαβήτη δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε τα ωραία και γλυκά πράγματα της ζωής. Εδώ είναι πού το CANDEREL μπορεί να σας βοηθήσει. Αντικαταστήστε την ζάχαρη με το CANDEREL - αυτός είναι ένας απλός τρόπος για να απολαύσετε την γλυκιά γεύση και να κρατήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα.
Το CANDEREL είναι το αγαπημένο γλυκαντικό της Κύπρου. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, δεν επηρεάζει το επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν αφήνει υπόλοιπο γεύσης στο στόμα. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε ελεύθερα την γλυκιά γεύση σε ροφήματα, φρουτοσαλάτες και γλυκά.

Το CANDEREL σας προσφέρει μια σειρά από υπέροχες συνταγές με τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε θαυμάσια φαγητά και γλυκά. Τις συνταγές μπορείτε να τις βρείτε και να τις τυπώσετε στην ιστοσελίδα μας.

Η Υγεία περνάει απ’ το πιάτο μας
Στις περισσότερες περιπτώσεις η δίαιτα που ακολουθούν τα άτομα με διαβήτη δεν είναι κάποια ειδική δίαιτα. Είναι μια κανονική δίαιτα που συστήνεται για όλους – υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη.

Τα φαγητά που τρώμε επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας και την ποσότητα λίπους (χοληστερόλης) στο αίμα μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα σωστά φαγητά για να παραμένουμε υγιείς!